Niedawno były pomidory po prowansalsku. Dzisiaj wersja włoska - z tartą bułką i serem. Równie dobra, ale zdecydowanie mniej kaloryczna.
Idealna przystawka przed obiadem.
Cena ok. 2,0 zł/porcję - tylko jeść.
Porcji: | 1038 | Wartości jednej porcji [kcal]: | 346 | |||
3 | Białko [g] | Tłuszcze [g] | Węglowodany [g] | Błonnik [g] | ||
Porcja: | 4,4 | 26,2 | 24,5 | 1,7 | ||
Całość: | 13,1 | 78,5 | 73,4 | 5,1 | ||
Na przystawkę dla 3 osób:
- 3 pomidory
- 2 ząbki czosnku
- pęczek cebulki dymki
- 5 - 6 łyżek tartej bułki
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 4 łyżki startego parmezanu
- sól, pieprz - do smaku
Umyj pomidory, usuń szypułki, przekrój na połówki i wydrąż łyżką miąższ.
Odłóż na sito do odsączenia.
Czosnek rozgnieć i posiekaj drobno, wymieszaj z tartą bułką i 5 łyżkami oliwy. Dodaj drobno posiekaną dymkę. Dopraw do smaku.
Połówki pomidorów napełnij farszem.
Naczynie żaroodporne posmaruj łyżką oliwy, włóż nafaszerowane pomidory, posyp startym parmezanem.
Nagrzej piekarnik do 180 stopni - termoobieg.
Zapiekaj ok. pół godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz