środa, 26 lutego 2014

Pomidor. Nadziany Pomidor.


Niedawno były pomidory po prowansalsku. Dzisiaj wersja włoska - z tartą bułką i serem. Równie dobra, ale zdecydowanie mniej kaloryczna.
Idealna przystawka przed obiadem.
Cena ok. 2,0 zł/porcję - tylko jeść.








Porcji: 1038 Wartości jednej porcji [kcal]: 346
3 Białko [g] Tłuszcze [g] Węglowodany [g] Błonnik [g]
Porcja: 4,4 26,2 24,5 1,7
Całość: 13,1 78,5 73,4 5,1



Na przystawkę dla 3 osób:
  • 3 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek cebulki dymki
  • 5 - 6 łyżek tartej bułki
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • sól, pieprz - do smaku


Umyj pomidory, usuń szypułki, przekrój na połówki i wydrąż łyżką miąższ.
Odłóż na sito do odsączenia.
Czosnek rozgnieć i posiekaj drobno, wymieszaj z tartą bułką i 5 łyżkami oliwy. Dodaj drobno posiekaną dymkę. Dopraw do smaku.




Połówki pomidorów napełnij farszem.
Naczynie żaroodporne posmaruj łyżką oliwy, włóż nafaszerowane pomidory, posyp startym parmezanem.
Nagrzej piekarnik do 180 stopni - termoobieg.
Zapiekaj ok. pół godziny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz