Po dobrym, niezbyt obfitym obiedzie deserek jak marzenie. Lekki, puszysty, owocowy, niezbyt słodki.
Szybki w przygotowaniu i na tyle atrakcyjny, że nada się na każdą okazję.
Niedrogi, ok. 2,7 zł za porcję.
Wartości odżywcze jednej porcji [kcal]: | 457 | ||||
Białko [g] | Tłuszcze [g] | Węglowodany [g] | Błonnik [g] | ||
3,7 | 34,6 | 36,6 | 4,2 | ||
Deser dla 4 osób:
- opakowanie serka mascarpone (250 g)
- ok. 125 ml śmietanki 30%
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki miodu
- ok. 25 dag mrożonych owoców
Zamrożone owoce wsyp do rondelka, posyp dwoma łyżkami cukru i smaż na małym ogniu.
Dodaj dwie łyżki miodu i smaż do chwili, kiedy zrobi się już prawie płynna konfitura.
Zostaw do wystudzenia.
Serek mascarpone i śmietankę (wszystko dobrze schłodzone) ubij z dwoma łyżkami cukru na sztywną pianę.
Do części ubitej masy możesz dodać 2 łyżki chłodnej konfitury przetartej blenderem.
Podawaj schłodzone w pucharkach...
... miseczkach....
... lub szklankach, w czym chcesz.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz