czwartek, 20 lutego 2014

Pappardelle. Kiełbasiane Pappardelle.


Szybki i smaczny posiłek. Jako pierwsze lub drugie danie. Kiełbasa i makaron zapewniają wartości energetyczne posiłku a por - to bezcenne źródło witamin i minerałów. Na dodatek wzmacnia odporność i obniża poziom złego cholesterolu. Samo zdrowie!
W dodatku tanie.
Cena porcji to ok. 6 zł




Wartości odżywcze jednej porcji [kcal]: 634
Białko [g] Tłuszcze [g] Węglowodany [g] Błonnik [g]
22,9 46,0 29,0 1,95


Pierwsze danie dla 3 osób:
  • ok. 25 dag świeżego makaronu pappardelle
  • 3 kawałki surowej kiełbasy
  • 1 duży por (ok. 20 dag)
  • 4 łyżki oliwy 
  • niecałe pół szklanki białego, wytrawnego wina
  • duża łyżka masła
  • ok. 3 łyżki startego parmezanu
  • pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz - do smaku
Zdejmij osłonki z kiełbasy i podsmaż ją na oliwie.
Dodaj do niej drobno posiekane pory (białą część). Smaż kilka minut i wlej wino. Gotuj, aż wino odparuje. Dopraw do smaku, gotuj jeszcze kilka minut na małym ogniu. W razie potrzeby dolej troszkę wody.
Ugotowany "al dente" makaron zmieszaj z sosem i kilkoma łyżkami wody z gotowania makaronu, podsmaż i dodaj masło.
Wyłóż na półmisek lub bezpośrednio na talerze, posyp świeżo startym parmezanem i natką.

1 komentarz:

  1. Wspaniały blog. Uwielbiam kuchnie bez chemii a Twoje Fettuccine wygląda wyśmienicie!

    Polecam mój całkiem nowy a smaczny blog kulinarny :)
    http://sherlockscat.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń