Szybki i smaczny posiłek. Jako pierwsze lub drugie danie. Kiełbasa i makaron zapewniają wartości energetyczne posiłku a por - to bezcenne źródło witamin i minerałów. Na dodatek wzmacnia odporność i obniża poziom złego cholesterolu. Samo zdrowie!
W dodatku tanie.
Cena porcji to ok. 6 zł
Wartości odżywcze jednej porcji [kcal]: | 634 | ||||
Białko [g] | Tłuszcze [g] | Węglowodany [g] | Błonnik [g] | ||
22,9 | 46,0 | 29,0 | 1,95 | ||
Pierwsze danie dla 3 osób:
- ok. 25 dag świeżego makaronu pappardelle
- 3 kawałki surowej kiełbasy
- 1 duży por (ok. 20 dag)
- 4 łyżki oliwy
- niecałe pół szklanki białego, wytrawnego wina
- duża łyżka masła
- ok. 3 łyżki startego parmezanu
- pęczek natki pietruszki
- sól, pieprz - do smaku
Zdejmij osłonki z kiełbasy i podsmaż ją na oliwie.
Dodaj do niej drobno posiekane pory (białą część). Smaż kilka minut i wlej wino. Gotuj, aż wino odparuje. Dopraw do smaku, gotuj jeszcze kilka minut na małym ogniu. W razie potrzeby dolej troszkę wody.
Ugotowany "al dente" makaron zmieszaj z sosem i kilkoma łyżkami wody z gotowania makaronu, podsmaż i dodaj masło.
Wyłóż na półmisek lub bezpośrednio na talerze, posyp świeżo startym parmezanem i natką.
Wspaniały blog. Uwielbiam kuchnie bez chemii a Twoje Fettuccine wygląda wyśmienicie!
OdpowiedzUsuńPolecam mój całkiem nowy a smaczny blog kulinarny :)
http://sherlockscat.wordpress.com/