wtorek, 18 lutego 2014

Rzepa. Czarna rzepa.



Świeży, wiejski twarożek z czarną rzepą - śniadanie jak się patrzy. Proste, szybkie, smaczne, zdrowe - jednym słowem: CUDO!
Sama rzepa to bomba witaminowa! Wyciągi z niej stosowane są w medycynie (np. środki wzmacniające wątrobę, odchudzanie, wzmacniające włosy), zawiera dużo witaminy C, B1 i B2, PP, dużo składników mineralnych - głównie potas, żelazo wapń i magnez. Cała apteka w niepozornej bulwie.

Wartości odżywcze porcji ok. 0,5 kg: 481 kcal
Białko Tłuszcze Węglowodany Błonnik
44,8 g 22,3 g 34,4 g 8,9 g




Składniki:

  • ok. 25 dag twarogu - użyłem świeżego, wiejskiego - z targu (prawdziwy)
  • 2 nieduże rzepy (ok. 25 dag)
  • 2 - 3 łyżki jogurtu
  • łyżka posiekanej zieleniny (np. pietruszka)
  • sól, pieprz do smaku


Rzepę obierz i utrzyj na tarce o małych oczkach.
Twaróg rozgnieć widelcem i wymieszaj z tartą rzepą. 
Dodaj jogurt, aby uzyskać pożądaną konsystencję i przyprawy do smaku.
Smaruj kanapki lub wyjadaj łyżką - co kto lubi!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz