Świeży, wiejski twarożek z czarną rzepą - śniadanie jak się patrzy. Proste, szybkie, smaczne, zdrowe - jednym słowem: CUDO!
Sama rzepa to bomba witaminowa! Wyciągi z niej stosowane są w medycynie (np. środki wzmacniające wątrobę, odchudzanie, wzmacniające włosy), zawiera dużo witaminy C, B1 i B2, PP, dużo składników mineralnych - głównie potas, żelazo wapń i magnez. Cała apteka w niepozornej bulwie.
Wartości odżywcze porcji ok. 0,5 kg: | 481 kcal | ||
Białko | Tłuszcze | Węglowodany | Błonnik |
44,8 g | 22,3 g | 34,4 g | 8,9 g |
Składniki:
- ok. 25 dag twarogu - użyłem świeżego, wiejskiego - z targu (prawdziwy)
- 2 nieduże rzepy (ok. 25 dag)
- 2 - 3 łyżki jogurtu
- łyżka posiekanej zieleniny (np. pietruszka)
- sól, pieprz do smaku
Rzepę obierz i utrzyj na tarce o małych oczkach.
Twaróg rozgnieć widelcem i wymieszaj z tartą rzepą.
Dodaj jogurt, aby uzyskać pożądaną konsystencję i przyprawy do smaku.
Smaruj kanapki lub wyjadaj łyżką - co kto lubi!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz