środa, 25 września 2013

Makaron z cukinią i pomidorami (Rezanci sa tykvicami) - Słowenia



Przepis z cyklu "Makaron rządzi zdrowo" - dziś Słowenia, a dokładnie słoweńska Istria.
Rezanci (tagliatelle lub wstążki) z sosem z cukinii i koktajlowych pomidorków.








Potrzebne składniki (dal 4 osób):

  • średnia cukinia
  • duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 - 12 pomidorków koktajlowych
  • pół szklanki białego wina
  • ok. 200 g kwaśniej śmietany
  • 2 łyżki oliwy
  • ok. 10 dag startego owczego sera (grana padano, oscypek lub inne)
  • kilka listków bazylii do dekoracji
  • ok. 40 dag makaronu wstążki




Cukinię pokrój w półplasterki i zrumień na rozgrzanej oliwie.
Do zrumienionej cukinii dodaj posiekaną w kostkę cebule i smaż, aż się zeszkli. Dodaj rozgnieciony i posiekany czosnek. Wymieszaj i dodaj pokrojone na połówki pomidorki
Smaż dwie - trzy minuty i wlej wino. 




Kiedy odparuje, dodaj kwaśną śmietanę. Tu mała uwaga - potrawa, chociaż ma włoskie korzenie, w Słowenii (w Chorwacji również) przyrządzana jest po "słowiańsku" - z kwaśną śmietaną, a nie słodką, jak robią to Włosi.
Wymieszaj dokładnie i smaż jeszcze chwilę, aż sos się zredukuje.







Makaron ugotuj wg przepisu na opakowaniu - koniecznie al dente.










Odcedzony makaron przełóż na patelnię i dokładnie wymieszaj z sosem.
Podawaj posypane startym serem i udekorowane bazylią.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz