wtorek, 4 lutego 2014

Pulpety wołowe w sosie koperkowym



Tym razem coś dla mięsożerców! Chrupiące pulpeciki z wołowiny w sosie koperkowym - to dla równowagi dla roślinożerców. ;-)
Podane z ziemniakami z wody  i zieloną sałatą stanowią niezły obiadek.







Porcja na 5 - 6 osób (lub dwa obiady dla 3):

  • 0,5 kg mielonego mięsa wołowego
  • dwie nieduże cebule
  • dwa ząbki czosnku
  • ok. 10 - 20 dag tartej bułki
  • jajko
  • olej lub smalec do smażenia
Sos koperkowy:
  • dwie łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 0,3 l bulionu warzywnego lub mięsnego (żadnych kostek!)
  • duży pęczek koperku
  • sól, pieprz - do smaku


Cebulę i czosnek zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Dodaj do mielonego mięsa i wyrób rękami z jajkiem na spoistą masę. W razie, gdyby masa była zbyt kleista można dodać nieco tartej bułki.










Wilgotnymi rękami utocz z masy mięsnej niewielkie pulpeciki, obtocz je wtartej bułce.







Rozgrzej tłuszcz w dużym rondlu i obsmaż na złoto pulpety.
Wiem, że to niezdrowe, ale na smalcu smakują lepiej...








Posiekaj drobno koperek, łodyżki zachowaj w całości - zwiąż nitką.













Rozpuść w rondelku masło...














... dodaj mąkę i mieszaj energicznie, aby otrzymać jasną zasmażkę.










Wlej do zasmażki zimny bulion, mieszaj energicznie, aby nie zrobiły się grudki.








Wrzuć do rondelka związane łodyżki koperku i mieszając gotuj, aż sos nieco zgęstnieje.
Dopraw do smaku.









Wlej sos do rondla z pulpetami, wsyp posiekany koperek, wymieszaj dokładnie i duś kilka minut pod przykryciem.

Podawaj z ziemniakami z wody i zieloną sałatą.

5 komentarzy:

  1. Do puletów nie dodaje się żadnych przypraw?

    OdpowiedzUsuń
  2. "Wilgotnymi rękami utocz z masy mięsnej niewielkie pulpeciki, obtocz je wtartej bułce."

    Gdzie można kupić taką ładną białą bułkę tartą ?

    OdpowiedzUsuń
  3. Przede wszystkim bez buły tartej i bez mąki... U mnie na blogu przepis na Klopsiki wołowe w diecie low carb, pyszne i zdrowe

    OdpowiedzUsuń