wtorek, 18 lutego 2014

Pischinger. Oskar Pischinger.


"Oskar Pischinger - cukiernik wiedeński; twórca genialnego w swojej prostocie tortu. W Galicji do dziś określa się mianem pischingera tort z wafli, przekładany masą czekoladową".
To cytat z arcyciekawej książki Roberta Makłowicza "CK kuchnia" (Wyd. Znak, 2001).
Piszingera znam jeszcze z dzieciństwa, kiedy mama robiła go z byle okazji. O czekoladę wtedy było trudno, więc zdarzały się różne "wariacje na temat", ale każda pyszna. Przepis również pochodzi z powyższej książki.
Torcik pokroiłem na 25 kawałków, więc poniższa tabela dotyczy jednego kawałka (maleńkiego!).
Wartości odżywcze jednej porcji: 181 kcal
Białko Tłuszcze Węglowodany Błonnik
1,6 g 13,3 g 13,8 g 1,3 g


Na torcik ze standardowych wafli:
  • opakowanie (5 szt) wafli
  • dwie tabliczki czekolady - jedna gorzka, druga (na polewę) - dowolna
  • 20 dag masła
  • 10 dag cukru
  • 2 żółtka
  • 10 dag orzechów (laskowe lub włoskie)
 



Orzechy zmiel drobno, czekoladę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
Utrzyj żółtka z cukrem i dodaj je do również utartego (15 dag) masła.
Dodaj orzechy i czekoladę i dokładnie wymieszaj.







Posmaruj masą czekoladowo - orzechową cztery wafle i połóż jeden na drugim.
Na wierzchu połóż suchy wafel, przykryj folią, obciąż deseczką i odstaw w chłodne miejsce.








Włóż do miski metalowej pokruszoną tabliczkę czekolady, skrop nieco wodą i dodaj resztę (5 dag) masła.
Postaw miskę na rondelku z gotującą się wodą i mieszając rozpuść składniki.







 
Ciepła masą posmaruj górę tortu i zostaw aż zastygnie.
Potnij ostrym nożem na nieduże kawałki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz