piątek, 12 lipca 2013

Antipasti - czyli bruschetta e crostini



Brzmi dziwnie? Ale to bardzo prosta przystawka bądź zakąska. Smakuje fantastycznie zarówno na ciepło - do wina czy piwa, ale również można zjeść na zimno, chociaż może być wtedy nieco twarda.
Bruschetta - grzanka z pomidorami i czosnkiem
Crostini - grzanka z pomidorem, mozzarellą i anchovis.





Dla 4 osób:

  • chlebek typu ciabatta
  • kilka plastrów pomidora
  • kilka plastrów mozzarelli
  • kilka filecików z sardeli (najlepiej pikantne) - anchovis
  • kilka oliwek do dekoracji
  • 1 - 2 pomidory
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • kilka listków bazylii
  • trochę potartegoparmezanu
  • oliwa
Pokrój chlebek na ok. centymetrowe kromki. Opiecz delikatnie w tosterze lub piekarniku. kromki przeznaczone na bruschettę natrzyj przekrojonym ząbkiem czosnku. Wszystkie posmaruj oliwą.
Bruschetta:
pomidory sparz i obierz ze skóry. Wydrąż pestki i gniazda, tak aby został sam miąższ. Pokrój w kostkę i zostaw na sicie aby odciekły. 
Posiekaj listki bazylii, czosnek pokrój w cieniutkie plasterki. Wymieszaj wszystkie składniki, możesz doprawić pieprzem.
Rozłóż na naczosnkowanych i posmarowanych oliwą grzankach i posyp startym parmezanem.
Crostini:
pomidory pokrój w plastry, mozzarellę również. Połóż na posmarowanych oliwą grzankach plaster pomidora, plaster mozzarelli. Na wierzchu połóż filecik anchovis, możesz udekorować plasterkiem oliwki.
Jedne i drugie grzanki włóż no kilka minut do rozgrzanego piekarnika (250 st.C) - górna grzałka. Kiedy sery się rozpuszczą - antipasti gotowe.
   

1 komentarz:

  1. Uwielbiam bruschetty i crostini we wszelakich postaciach. I pomimo, że jestem dzisiaj "objedzona" to ciągle mam na nie ochotę.

    OdpowiedzUsuń