piątek, 5 lipca 2013

Gołąbki z młodej kapusty w sosie pieczarkowym



Gołąbki... same lecą do gąbki. Szczególnie te z młodej, włoskiej kapusty. Na taką kapustę czekam cały rok. Już jest! można wybrać główkę, która jest na tyle duża i zwięzła, że jej liście nadają się już do zawinięcia gołąbków. Wbrew pozorom danie jest trochę skomplikowane i czasochłonne, ale efekt ....






Składniki:

  • młoda włoska kapusta
  • rostbef wołowy z kością (ok. 40 dag)
  • kawałek łopatki wieprzowej lub karkówki (ok. 40 dag)
  • 3/4 szklanki ryżu
  • jajko
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • jarzyny na wywar (2 marchewki, pietruszka, kawałek selera, por, seler naciowy - 2 - 3 gałązki, nieduża cebulka, dwa ząbki czosnku, natka pietruszki)
  • sól, pieprz, listek laurowy, 3 kulki ziela angielskiego, duża szczypta lubczyku
  • oliwa (3-4 łyżki)
  • papryka słodka mielona
Sos:
  • 30 -40 dag pieczarek
  • pęczek zielonej cebulki
  • wywar - j.w.
  • 2 łyżki mąki
  • oliwa lub olej do smażenia (2 - 3 łyżki)


Przygotuj wywar - umyty rostbef włóż do garnka, zalej zimną wodą i zagotuj. Po ok. 10 minutach, jak na wierzch wypłynie piana (można ją zdjąć, ale po co?) wrzuć obrane warzywa i przyprawy. gotuj na wolnym ogniu ok. 70 - 80 minut. Możesz pod koniec gotowania dodać szczyptę (maleńką) startej gałki muszkatołowej.



Ugotuj ryż - 1 porcja ryżu - 3 porcje wody.
Z kapusty obierz zewnętrzne liście, wykrój głąb i zalej w garnku wrzątkiem. Gotuj ok. 5 minut. Wyjmij z garnka i rozbierz na pojedyncze liście.
Mięso z wywaru (rostbef), łopatkę (surową), cebulę i ew. 2 - 3 pieczarki rozdrobnij w malakserze. Do masy dołóż jajko, wyrób dokładnie ręką i wymieszaj z wystudzonym, ugotowanym ryżem - również rękami. Dopraw do smaku.

Kładź na poszczególnych liściach 1 - 2 łyżki farszu (w zależności od wielkości liści), zawiń dokładnie i układaj na wysmarowanej oliwą lub olejem blasze do pieczenia. Posyp obficie papryką, podlej wywarem i piecz w temperaturze 190 - 200 st C ok. godziny. Po 45 minutach odwróć gołąbki i ew. podlej jeszcze wywarem.



Przygotuj sos - pieczarki, dość drobno pokrojone podsmaż na oliwie (oleju), do zrumienionych dolej trochę wody i duś pod przykryciem, aż pieczarki będą miękkie. Mąkę rozmieszaj z zimną wodą i dolej do pieczarek. wymieszaj dokładnie, dołóż drobno posiekaną zieloną cebulkę i dopraw do smaku. 
Gołąbki podawaj polane sosem pieczarkowym.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz