wtorek, 23 lipca 2013

Karkówka ze szpinakiem





Zwykła karkówka. Zwykły szpinak. Zwykła feta.
Niezwykłe połączenie. Rolada z karkówki nadziewana szpinakiem z serem feta.
Podana z plackami z cukinii i kalarepy.











Składniki (4 osoby):

  • schab karkowy - ok. 1 kg
  • szpinak (młode liście - baby - 2 paczki
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 g sera feta
  • 3 łyżki oliwy
  • kieliszek (ok. 100 ml) białego wina
  • łyżka - dwie musztardy
  • pieprz, gałka muszkatołowa
  • 2 łyżki musztardy
Szpinak zblanszuj w gorącej wodzie (4 - 5 minut), przepłucz zimną wodą i dokładnie odsącz.
Mięso rozkrój na płaski płat )ok. 1 cm) i rozbij młotkiem na foremny płat.
Rozgrzej oliwę na patelni i wrzuć odsączony szpinak. Smaż, aż liście staną się miękkie. Dołóż zgnieciony i posiekany czosnek, zamieszaj i smaż  ok. 2 - 3 minut. Dolej wino. Kiedy wino odparuje, dołóż pokrojoną w kostkę fetę. Smaż, aż składniki się połączą i powstanie w miarę gładki sos.



Płat mięsa posmaruj delikatnie musztardą i rozłóż na nim szpinak z fetą.













Zwiń mięso w roladę i (jeżeli masz) włóż w siatkę wędliniarską lub odwiąż ciasno bawełnianą nicią. 







Obsmaż mięso na rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron i włóż na nagrzanego do 180 st. C piekarnika. Piecz pod przykryciem ok. 1 godziny (jeżeli zajdzie taka potrzeba podlej przegotowaną wodą).
Gdy mięso będzie już upieczone wyjmij z sosu i odstaw do wystygnięcia.
Pokrój ukośnie na plastry i podawaj z plackami z cukinii i polane sosem z pieczenia. 


1 komentarz:

  1. pyszne - uwielbiam takie połączenia

    http://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń