Zwykła karkówka. Zwykły szpinak. Zwykła feta.
Niezwykłe połączenie. Rolada z karkówki nadziewana szpinakiem z serem feta.
Podana z plackami z cukinii i kalarepy.
Składniki (4 osoby):
- schab karkowy - ok. 1 kg
- szpinak (młode liście - baby - 2 paczki
- 3 ząbki czosnku
- 200 g sera feta
- 3 łyżki oliwy
- kieliszek (ok. 100 ml) białego wina
- łyżka - dwie musztardy
- pieprz, gałka muszkatołowa
- 2 łyżki musztardy
Mięso rozkrój na płaski płat )ok. 1 cm) i rozbij młotkiem na foremny płat.
Rozgrzej oliwę na patelni i wrzuć odsączony szpinak. Smaż, aż liście staną się miękkie. Dołóż zgnieciony i posiekany czosnek, zamieszaj i smaż ok. 2 - 3 minut. Dolej wino. Kiedy wino odparuje, dołóż pokrojoną w kostkę fetę. Smaż, aż składniki się połączą i powstanie w miarę gładki sos.
Obsmaż mięso na rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron i włóż na nagrzanego do 180 st. C piekarnika. Piecz pod przykryciem ok. 1 godziny (jeżeli zajdzie taka potrzeba podlej przegotowaną wodą).
Gdy mięso będzie już upieczone wyjmij z sosu i odstaw do wystygnięcia.
Pokrój ukośnie na plastry i podawaj z plackami z cukinii i polane sosem z pieczenia.
pyszne - uwielbiam takie połączenia
OdpowiedzUsuńhttp://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/