Sezon w pełni, można rzec, ogórkowy.
Szybciutko, jutro do obiadu.
Ogórek małosolny. Bohater letnich sałatek.
Ulubieniec Polaków.
Tu obok już gotowy, w sałatce (po ok. 16 godzinach kiszenia)
Porcja na nieduży garnek kamionkowy:
- półtora kg niedużych ogórków
- wiązka kopru
- 5 ząbków czosnku
- kawałek (10 cm) korzenia chrzanu
- 2 łyżki soli
- 2 łyżeczki cukru
- Ja dodaję, ale to niekonieczne, suszoną mieszankę do kiszenia ogórków - ok. 2 łyżek
Dno garnka wyłóż koprem, wsyp (jeżeli chcesz) łyżkę mieszanki do kiszenia.
Umyte dokładnie ogórki "postaw na baczność" w garnku, w miarę możliwości ciasno.
Poupychaj między nimi czosnek i pokrojony na kawałki chrzan.
Na górę połóż resztę kopru i (ew.) resztę przyprawy.
Zagotuj ok. 1 l wody, wsyp sól i cukier, dokładnie wymieszaj.
Jeżeli ogórki są "pilne", zalej gorącą solanką.
Jeżeli mogą być pojutrze, schłodzoną.
Przykryj ogórki, obciąż pokrywkę i postaw w ciepłym miejscu (np. na nasłonecznionym parapecie.
Jak znalazł jutro do obiadu...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz