Przywieziony z Ligurii (zobacz tu>>) makaron Trofiette 4 sapori ze smażonymi krewetkami i grillowaną cukinią.
Czy może być coś lepszego na letni obiad w taki upał?
Może być. Makaron z krewetkami, grillowaną cukinią i schłodzonym białym winem ;-)
Składniki dla 3 osób:
- makaron (dowolny, ale raczej z cieńszych) - ok. 10 dag na osobę
- 20 dag ugotowanych krewetek
- średnia cukinia
- ząbek czosnku
- łyżeczka soku z cytryny
- świeżo zmielony pieprz
- pół szklanki białego wina (ok. 100 ml)
- oliwa z oliwek
Ugotowane krewetki obierz ze skorupek, skrop sokiem z cytryny i dodaj posiekany czosnek.
Wymieszaj dokładnie i odstaw na 10 minut.
Cukinię pokrój w plastry ok. 1/2 cm, posyp grubo zmielonym pieprzem i posmaruj oliwą i obu stron.
Piecz na grillu lub w piekarniku do miękkości.
Część cukinii (ok. 1/3) pokrój w cienkie słupki, posyp delikatnie solą i odstaw na sicie. Po ok. 10 minutach odsącz dokładnie na papierze kuchennym.
Makaron ugotuj al dente wg przepisu na opakowaniu.
Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć pokrojone w słupki i odsączone cukinie i smaż na dość dużym ogniu, ciągle mieszając, aż będą chrupkie.
Dołóż krewetki z zalewą, smaż, aż płyn odparuje. Wlej wino i mieszaj, aż odparuje. Dolej jeszcze ze dwie - trzy łyżki oliwy i utrzymuj w cieple.
Ugotowany makaron odcedź i wyłóż na patelnię, wymieszaj z cukinią i krewetkami aż do momentu, kiedy makaron będzie cały otoczony w oliwie.
Na talerze wyłóż grillowane cukinie i makaron.
Podawaj z białym winem (schłodzonym).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz