piątek, 5 lipca 2013

Chrupiący schabowy





Kotlet schabowy panierowany. Nie wiem, czy Mieszko I jadał schabowe, pewnie nie, ale danie jest niewiele młodsze. Tradycyjna potrawa kuchni polskiej. oto moja wersja.







Kotlety z kością rozbij, nie za cienko, delikatnie posól, dobrze popierz i cieniutko posmaruj musztardą.
Opanieruj w mące (ja używam pełnoziarnistej), jajku i tartej bułce. Smaż na rumiano, po ok. 4 minuty z każdej strony, koniecznie na smalcu. Podawaj z czym chcesz. Najlepiej smakują z ziemniakami z wody i zasmażaną młodą kapustą.  

1 komentarz:

  1. tez smaruję musztardą - wychodza wtedy bardziej kruche - pyszne

    pozdrawiam

    http://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń