Wybierz danie:
- dania główne (97)
- PIERWSZE DANIA (64)
- DIETA (26)
- Przystawki (25)
- Dodatki (24)
- desery (24)
- domowe wędliny (19)
- ŚNIADANIA (14)
- PIECZYWO (13)
- podróże kulinarne (8)
- WYROBY DOMOWE (6)
- kuchnia śląska (5)
- DLACZEGO WARTO JEŚĆ... (4)
- SOSY I DIPY (4)
- RYBY (3)
- DRÓB (2)
- Domowe przetwory (2)
- WARZYWA (2)
- pizze i foccaccie (2)
- Świąteczne (2)
piątek, 5 lipca 2013
Chrupiący schabowy
Kotlet schabowy panierowany. Nie wiem, czy Mieszko I jadał schabowe, pewnie nie, ale danie jest niewiele młodsze. Tradycyjna potrawa kuchni polskiej. oto moja wersja.
Kotlety z kością rozbij, nie za cienko, delikatnie posól, dobrze popierz i cieniutko posmaruj musztardą.
Opanieruj w mące (ja używam pełnoziarnistej), jajku i tartej bułce. Smaż na rumiano, po ok. 4 minuty z każdej strony, koniecznie na smalcu. Podawaj z czym chcesz. Najlepiej smakują z ziemniakami z wody i zasmażaną młodą kapustą.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
tez smaruję musztardą - wychodza wtedy bardziej kruche - pyszne
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
http://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/