środa, 10 lipca 2013

Warzywa z grilla




Dobre na przekąskę, dobre np. do ryby czy mięsa z grilla, dobre jako "przegryzka" do wina czy piwa - smakują szczególnie latem. I są zdrowe!










Kompozycja na 4 osoby:

  • bakłażan
  • cukinia
  • 2 pomidory (duże i mięsiste)
  • 4 duże główki czosnku
  • sos (najlepiej tzatziki)
  • oliwa i kilka kropel cytryny


Bakłażana pokrój w centymetrowe plastry, posyp obficie solą i odłóż na sitka, aby puścił gorzki sok.
Po ok. 30-40 minutach opłucz pod bieżącą wodą, osusz dokładnie papierem kuchennym.








Cukinię pokrój w skośne, centymetrowe plastry, pomidory przekrój na połówki, z całych główek czosnku odkrój spód - ok. 0,5 cm. Warzywa włóż do miski, skrop kilkoma kroplami soku z cytryny i obficie posmaruj oliwą. Odstaw na minimum godzinę do lodówki.
Piecz na grillu - bakłażana i cukinię ok. 2-3 minuty z każdej strony, pomidory - przecięciem do góry ok. 8 -10 minut, następnie obróć i dopiecz jeszcze 5 minut. Czosnek - połóż na gorącym grillu przecięciem do dołu na ok. 12 - 15 minut, aż będzie miękki.
Warzywa podawaj posypane kiełkami w towarzystwie sosu tzatziki.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz