Nie ma to jak morskie ryby... Ale i pstrąg, szczególnie z grilla - dobra rzecz.
Dzisiaj pstrąg z masełkiem czosnkowo - pietruszkowym.
Potrzebujesz (na 2 osoby):
- 2 sprawione pstrągi
- ok. 100 g masła
- pół pęczka natki pietruszki
- kilka listków kolendry (niekoniecznie)
- trzy ząbki czosnku
- oliwa do smarowania
Natkę, kolendrę i czosnek z grubsza posiekaj.
Przełóż do miski i dodaj masło. Utrzyj blenderem na gładką masę.
Przełóż na folię i zawiń w rulon. Włóż do lodówki, aby stwardniało.
Masło możesz wykorzystać do ryby, do kanapek, do przekąsek...
Przygotuj ryby - sprawione pstrągi dokładnie umyj, natrzyj z zewnątrz solą i pieprzem. Do środka włóż gałązkę pietruszki i masło czosnkowo - pietruszkowe.
Ryby ponacinaj skośnie nożem z obu stron, posmaruj dobrze oliwą z każdej strony, zawiń w folię aluminiową.
Z folii zrób pakieciki, które będzie można otworzyć na grillu, aby dopiec ryby. Odłóż na godzinę do lodówki.
Z folii zrób pakieciki, które będzie można otworzyć na grillu, aby dopiec ryby. Odłóż na godzinę do lodówki.
Piecz na grillu ok. 5 - 7 minut z każdej strony.
Rewelacyjnie smakuje-robiłam jakiś czas temu,smakował nam bardzo:)
OdpowiedzUsuń