środa, 10 lipca 2013

Pstrąg grillowany z masłem czosnkowo - pietruszkowym





Nie ma to jak morskie ryby... Ale i pstrąg, szczególnie z grilla - dobra rzecz.
Dzisiaj pstrąg z masełkiem czosnkowo - pietruszkowym.











Potrzebujesz (na 2 osoby):

  • 2 sprawione pstrągi
  • ok. 100 g masła
  • pół pęczka natki pietruszki
  • kilka listków kolendry (niekoniecznie)
  • trzy ząbki czosnku
  • oliwa do smarowania



Przygotuj masło czosnkowo - pietruszkowe.
Natkę, kolendrę i czosnek z grubsza posiekaj.
Przełóż do miski i dodaj masło. Utrzyj blenderem na gładką masę.










Przełóż na folię i zawiń w rulon. Włóż do lodówki, aby stwardniało.










Masło możesz wykorzystać do ryby, do kanapek, do przekąsek...












Przygotuj ryby - sprawione pstrągi dokładnie umyj, natrzyj z zewnątrz solą i pieprzem. Do środka włóż gałązkę pietruszki i masło czosnkowo - pietruszkowe.

Ryby ponacinaj skośnie nożem z obu stron, posmaruj dobrze oliwą z każdej strony, zawiń w folię aluminiową. 





Z folii zrób pakieciki, które będzie można otworzyć na grillu, aby dopiec ryby. Odłóż na godzinę do lodówki.
Piecz na grillu ok. 5 - 7 minut z każdej strony.
Podawaj z ziemniakami z wody i smażonym szpinakiem lub np. z warzywami z grilla i bagietką. Udekoruj ćwiartką cytryny.



1 komentarz:

  1. Rewelacyjnie smakuje-robiłam jakiś czas temu,smakował nam bardzo:)

    OdpowiedzUsuń