wtorek, 23 lipca 2013

Placki z cukinii z kalarepką.



Letni dodatek do dań głównych lub samodzielne danie z np. sosem tzatziki lub tylko z jogurtem.
Lekkie i letnie.










Składniki na 4 osoby:

  • 2 cukinie
  • 2 kalarepy
  • 3 ząbki czosnku
  • cebula (mała)
  • cebulka zielona - pół pęczka
  • łyżka oliwy
  • jajko
  • 3 - 4 łyżki maki pszennej
  • sól, pieprz - do smaku
Cukinię, cebulę, czosnek i kalarepę obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. 
Posól i odciśnij na sicie. Przełóż do miski, dodaj jajko, mąkę i wymieszaj dokładnie - ciasto powinno mieć konsystencję jak na placki ziemniaczane.
Dodaj łyżkę oliwy i dokładnie wymieszaj. Dodaj posiekaną zieloną cebulkę i jeszcze raz wymieszaj.
Rozgrzej piekarnik do 220 st. C, blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na nim porcje (ok. 2 łyżek) placków. Piecz do zarumienienia brzegów placka i odwróć na drugą stronę. Kiedy placki zarumienią się z drugiej strony wyjmij z piekarnika.
Podawaj z innym daniem jako dodatek lub samodzielnie, z dowolnym sosem (np.tzatziki).


Na zdjęciu powyżej z roladą z karkówki ze szpinakiem.

1 komentarz:

  1. uwielbiam kalarepę więc te placki na 100% sa dla mnie ;-)

    http://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń