Letni dodatek do dań głównych lub samodzielne danie z np. sosem tzatziki lub tylko z jogurtem.
Lekkie i letnie.
Składniki na 4 osoby:
- 2 cukinie
- 2 kalarepy
- 3 ząbki czosnku
- cebula (mała)
- cebulka zielona - pół pęczka
- łyżka oliwy
- jajko
- 3 - 4 łyżki maki pszennej
- sól, pieprz - do smaku
Posól i odciśnij na sicie. Przełóż do miski, dodaj jajko, mąkę i wymieszaj dokładnie - ciasto powinno mieć konsystencję jak na placki ziemniaczane.
Dodaj łyżkę oliwy i dokładnie wymieszaj. Dodaj posiekaną zieloną cebulkę i jeszcze raz wymieszaj.
Rozgrzej piekarnik do 220 st. C, blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na nim porcje (ok. 2 łyżek) placków. Piecz do zarumienienia brzegów placka i odwróć na drugą stronę. Kiedy placki zarumienią się z drugiej strony wyjmij z piekarnika.
Podawaj z innym daniem jako dodatek lub samodzielnie, z dowolnym sosem (np.tzatziki).
Na zdjęciu powyżej z roladą z karkówki ze szpinakiem.
uwielbiam kalarepę więc te placki na 100% sa dla mnie ;-)
OdpowiedzUsuńhttp://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/