Klasyczna polska pomidorówka - tym razem w wydaniu włoskim. Jest tam równie popularna jak u nas, ale smakuje trochę inaczej, bo też inaczej jest przyrządzona. Zapraszam wszystkich wielbicieli zupy pomidorowej do wypróbowania tej wersji.
Składniki (na 4 osoby):
- dwie marchewki,
- dwie gałązki selera naciowego,
- cebula (duża),
- dwa ząbki czosnku,
- pomidory - i tu mam dylemat: polskie pomidory gruntowe o tej porze roku są już bardzo smaczne, ale jednak do tej zupy polecam włoskie pellati z puszki (dwie puszki, z zalewą),
- kilka listków bazylii,
- 2 - 3 suszone pomidory
- sól, pieprz do smaku,
- odrobina przyprawy włoskiej,
- ok. 1,5 l bulionu warzywnego,
- dwie łyżki oliwy,
- łyżka masła,
- makaron - najlepiej duże muszelki.
Marchew, seler i cebulę pokrój w grubą kostkę. Rozgrzej oliwę i na gorącą włóż łyżkę masła. Zanim masło się rozpuści wrzuć pokrojone warzywa i duś na małym ogniu aż staną się szkliste.
Dołóż suszone pomidory i rozgnieciony czosnek.
Dodaj zioła włoskie.
Gotuj na małym ogniu, bez przykrycia, aż pomidory rozgotują się całkowicie.
Dodaj bazylię i po ok. 5 minutach wlej gorący wywar, zagotuj i gotuj jeszcze ok. 10 minut na wolnym ogniu.
Ugotuj makaron wg przepisu na opakowaniu. Nałóż na talerze porcję gorącego makaronu i nalej zupę. Udekoruj listkami bazylii.
Pięknie wygląda
OdpowiedzUsuń