środa, 17 lipca 2013

Toskańska zupa pomidorowa



Klasyczna polska pomidorówka - tym razem w wydaniu włoskim. Jest tam równie popularna jak u nas, ale smakuje trochę inaczej, bo też inaczej jest przyrządzona. Zapraszam wszystkich wielbicieli zupy pomidorowej do wypróbowania tej wersji.






Składniki (na 4 osoby):

  • dwie marchewki,
  • dwie gałązki selera naciowego,
  • cebula (duża),
  • dwa ząbki czosnku,
  • pomidory - i tu mam dylemat: polskie pomidory gruntowe o tej porze roku są już bardzo smaczne, ale jednak do tej zupy polecam włoskie pellati z puszki (dwie puszki, z zalewą),
  • kilka listków bazylii,
  • 2 - 3 suszone pomidory
  • sól, pieprz do smaku,
  • odrobina przyprawy włoskiej,
  • ok. 1,5 l bulionu warzywnego
  • dwie łyżki oliwy, 
  • łyżka masła,
  • makaron - najlepiej duże muszelki.


W garnku (najlepiej z grubym dnem) przygotuj "verdura" - bazę toskańskich sosów pomidorowych.
Marchew, seler i cebulę pokrój w grubą kostkę. Rozgrzej oliwę i na gorącą włóż łyżkę masła. Zanim masło się rozpuści wrzuć pokrojone warzywa i duś na małym ogniu aż staną się szkliste.








Dołóż  suszone pomidory i rozgnieciony czosnek.









Duś jeszcze chwilę ( 2 - 3 minuty) i wrzuć pomidory z puszki wraz z zalewą.
Dodaj zioła włoskie.

Gotuj na małym ogniu, bez przykrycia, aż pomidory rozgotują się całkowicie. 
Dodaj bazylię i po ok. 5 minutach wlej gorący wywar, zagotuj i gotuj jeszcze ok. 10 minut na wolnym ogniu.

Ugotuj makaron wg przepisu na opakowaniu. Nałóż na talerze porcję gorącego makaronu i nalej zupę. Udekoruj listkami bazylii.


1 komentarz: