piątek, 12 lipca 2013

Zupa - krem z grillowanej cukinii.



Łatwa i smaczna zupa nie tylko na lato.
Najlepsza z grzanką czosnkową.













Składniki na dwie osoby:

  • średnia cukinia
  • ok. 3/4 litra wywaru warzywnego
  • 1 - 2 łyżki oliwy
  • 2 kromki żytniej bagietki
  • ząbek czosnku
  • zielona cebulka do posypania zupy
  • łyżka gęstego jogurtu
Cukinię umyj i pokrój na ok. centymetrowe plastry. Posyp pieprzem, posmaruj z obu stron oliwą i upiecz dość mocno na grillu (lub w piekarniku).
Pod koniec grillowania dołóż 2 kromki żytniej bagietki, również posmarowane oliwą.

Grillowaną cukinię przełóż do garnka, zalej gorącym wywarem i pogotuj 2 - 3 minuty. Utrzyj cukinie blenderem, dopraw do smaku. 
Grzanki natrzyj przepołowionym ząbkiem czosnku.
Podawaj posypane zieloną cebulką i udekorowane kleksem gęstego jogurtu.  
Do tego grzanka czosnkowa - może mniej spalona niż moja:-)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz