sobota, 6 lipca 2013

Szaszłyki wieprzowe z grilla



Pogoda sprzyja, jest weekend, więc trzeba by coś z grilla... 
Karkówka. Na sposób tradycyjny już się trochę przejadła. Kiełbaski... nie przepadam. Jarzynki - pycha, ale zjadłbym kawał mięcha. Więc karkówka. Ale w postaci szaszłyków.








Składniki:
  • ok. 1/2 kg karkówki pokrojonej na duże kawałki
  • ok. 1,4 kg boczku wędzonego pokrojonego w grube plastry
  • 2 - 3 cebule pokrojone w grube krążki
Marynata:
  • pół słoiczka musztardy (ja zastosowałem bawarską)
  • 1/4 szklanki oleju lub oliwy
  • 1/4 szklanki piwa
  • płaska łyżeczka peklosoli
  • po kilka ziaren kminku, kolendry i nieco więcej pieprzu
  • łyżeczka majeranku
  • pół łyżeczki granulowanego czosnku (może być świeży, posiekany i roztarty z solą)


Przyprawy i zioła utrzyj w moździerzu. Musztardę, oliwę i utarte przyprawy wymieszaj dokładnie z piwem. 
Mięso przełóż do miski i zalej marynatą. Dokładnie wymieszaj i odstaw na minimum 3 - 4 godziny do lodówki. Ja czekam do jutra. Od czasu do czasu zamieszaj mięso w marynacie.




Zamarynowane mięso nabij na (wcześniej namoczone w wodzie) patyczki lub metalowe szpadki - na przemian: mięso, cebula, boczek.
Piecz na rozgrzanym grillu, najlepiej pod przykryciem.

Podawaj np. z sałatką tabule
Efekt końcowy jutro :-)
Tzn. już!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz