piątek, 5 lipca 2013

Fettuccine con salmone czyli makaron z łososiem



Szybkie i pyszne danie, odmiana chorwackiego makaronu z rybą. Jedyna modyfikacja to użycie wędzonego łososia zamiast świeżej ryby. Kapary podnoszą walory smakowe łososia.










Składniki:

  • makaron fettuccine (lub inne wstążki)
  • dwie łyżki kaparów w zalewie
  • 3 łyżki oliwy
  • szklaneczka wina (ok. 200 ml, białe wytrawne)
  • słodka śmietanka 18% - 250 ml
  • szczypta szafranu lub kurkumy
  • siekany koperek do posypania (niekoniecznie)
  • biały, świeżo zmielony pieprz
  • sól do gotowania makaronu


Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie, wg przepisu na opakowaniu.
Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć odsączone kapary, poczekaj aż odparuje cały ocet. Dolej wino, poczekaj, aż odparuje. Wlej śmietanę, dodaj wędzonego łososia, szafran i duś na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Dodaj świeżo zmielony, biały pieprz - nie żałuj.
Ugotowany, odcedzony makaron wymieszaj z sosem na patelni - już bez ognia, podawaj. Można posypać siekanym koperkiem.    

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz