Szybkie i pyszne danie, odmiana chorwackiego makaronu z rybą. Jedyna modyfikacja to użycie wędzonego łososia zamiast świeżej ryby. Kapary podnoszą walory smakowe łososia.
Składniki:
- makaron fettuccine (lub inne wstążki)
- dwie łyżki kaparów w zalewie
- 3 łyżki oliwy
- szklaneczka wina (ok. 200 ml, białe wytrawne)
- słodka śmietanka 18% - 250 ml
- szczypta szafranu lub kurkumy
- siekany koperek do posypania (niekoniecznie)
- biały, świeżo zmielony pieprz
- sól do gotowania makaronu
Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie, wg przepisu na opakowaniu.
Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć odsączone kapary, poczekaj aż odparuje cały ocet. Dolej wino, poczekaj, aż odparuje. Wlej śmietanę, dodaj wędzonego łososia, szafran i duś na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Dodaj świeżo zmielony, biały pieprz - nie żałuj.
Ugotowany, odcedzony makaron wymieszaj z sosem na patelni - już bez ognia, podawaj. Można posypać siekanym koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz