czwartek, 18 lipca 2013

Wiedeńskie śniadanko.



Jaja w szklance, jaja po wiedeńsku... Jak zwał, tak zwał.
Śniadanko ekstra pod jednym warunkiem - jajka muszą być prosto "od chłopa". Czyli świeżutkie, od wolno biegających kur, nie dokarmianych paszą.














Składniki na jedną porcję:

  • 2 śwież jajka
  • 2 plasterki "speck'u" - tyrolskiej wędzonej i długo dojrzewającej szynki
  • granka (lub dwie - wg apetytu)
Jajka włóż do gotującej się wody, ostrożnie, aby nie pękły. Gotuj dwie minuty i wyciągnij.
Obierz kawałek gorącej skorupki i wylej jajko do szklanki. Biało powinno być ledwo ścięte, żółtko - całkiem płynne.
Posól i popieprz do smaku.
Ja dokładam do niego jeszcze łyżeczkę musztardy - ale to już indywidualna kwestia.
Podaj z 2 plastrami speck'u i grzanką. Do tego kawa.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz