Pyszne i (w miarę) szybkie danie obiadowe. Naleśniki w które zawinąłem kurki w śmietanie, podane na sałacie i glazurowaną marchewką - lato na talerzu!
Składniki dla 4 osób:
- Naleśniki:
- 8 łyżek mąki pszennej
- 1 łyżka mąki żytniej
- 1 łyżka żytnich otrębów
- 1 jajko
- szklanka piwa
- szczypta soli
- Sos kurkowy:
- 20 dag kurek
- 2 łyżki oliwy
- pół pęczka zielonej cebulki
- sól, pieprz - do smaku
- 250 ml słodkiej śmietanki 18%
- Marchewki:
- pęczek młodych marchewek
- 2 łyżki oliwy
- łyżka miodu
- pieprz, sól, imbir (mielony)
- Sałata zielona (mix)
Na patelni rozgrzej oliwę i wzuć umyte i osuszone kurki. Smaż 8 - 10 minut na dość dużym ogniu, po czym zmniejsz ogień, dolej dwie - trzy łyżki wody i duś pod przykryciem ok. 10 minut.
Odkryj patelnię, wlej śmietankę i duś na małym ogniu aż sos zgęstnieje.
Usmaż naleśniki. ja korzystałem z elektrycznej patelni, ale może być dowolna.
Naleśnik posmaruj sosem z kurek i złóż na ćwiartkę.
Na talerz wyłóż mix sałat, połóż na niej naleśnik, dołóż glazurowane marchewki i podawaj.
pyszne... ta marchewka glazurowana musi super smakować ;-)
OdpowiedzUsuńhttp://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/