piątek, 26 lipca 2013

Naleśniki z kurkami i glazurowaną marchewką.



Pyszne i (w miarę) szybkie danie obiadowe. Naleśniki w które zawinąłem kurki w śmietanie, podane na sałacie i glazurowaną marchewką - lato na talerzu!










Składniki dla 4 osób:

  • Naleśniki:
    • 8 łyżek mąki pszennej
    • 1 łyżka mąki żytniej
    •  1 łyżka żytnich otrębów
    • 1 jajko
    • szklanka piwa
    • szczypta soli
  • Sos kurkowy:
    • 20 dag kurek
    • 2 łyżki oliwy
    • pół pęczka zielonej cebulki
    • sól, pieprz - do smaku
    • 250 ml słodkiej śmietanki 18%
  • Marchewki:
    • pęczek młodych marchewek
    • 2 łyżki oliwy
    • łyżka miodu
    • pieprz, sól, imbir (mielony)
  • Sałata zielona (mix)
Zrób z podanych składników ciasto naleśnikowe.  Odstaw na pół godziny,  aby mąka napęczniała.
Na patelni rozgrzej oliwę i wzuć umyte i osuszone kurki. Smaż 8 - 10 minut na dość dużym ogniu, po czym zmniejsz ogień, dolej dwie - trzy łyżki wody i duś pod przykryciem ok. 10 minut.
Odkryj patelnię, wlej śmietankę  i duś na małym ogniu aż sos zgęstnieje.




Marchewki umyj (nie obieraj) i zagotuj we wrzątku ok. 10 minut. Rozgrzej tłuszcz na patelni, dołóż łyżkę miodu i włóż marchewki. Posyp delikatnie solą, obficie pieprzem, dodaj szczyptę imbiru (mielonego). Piecz do miękkości.





Usmaż naleśniki. ja korzystałem z elektrycznej patelni, ale może być dowolna.












Naleśnik posmaruj sosem z kurek i złóż na ćwiartkę. 











Na talerz wyłóż mix sałat, połóż na niej naleśnik, dołóż glazurowane marchewki i podawaj.






1 komentarz:

  1. pyszne... ta marchewka glazurowana musi super smakować ;-)

    http://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń