Co piątek u mojej babci. Może nie dokładnie taka sama, bo wszystko było pokrojone w kostkę i obficiej zalane śmietaną, ale smak pozostał.
Dla czterech osób:
- 1/2 kg filetów śledziowych (mogą być matjasy na tackach)
- ok. 1/2 kg ziemniaków
- 2 cebule
- 2 - 3 łyżki gęstej śmietany
- 2 - 3 łyżki gęstego jogurtu
- pół pęczka szczypiorku
Śledzie opłucz i osusz, ziemniaki obierz jeszcze ciepłe i pokrój w plastry. Cebulę pokrój w cienkie talarki. Ułóż na talerzu na przemian plaster ziemniaka, kawałek śledzia i plaster cebuli. Śmietanę wymieszaj z jogurtem, polej nie za mocno sałatkę, posyp posiekanym szczypiorkiem.
Jako ciekawostkę powiem Wam, że jadłem kiedyś chłodnik ze śledzia. Skład jak powyższa sałatka, tylko podana w mleku ze śmietaną jako schłodzona zupa. Bardzo mi smakowała!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz