piątek, 12 lipca 2013

Śląska sałatka ze śledziem



Co piątek u mojej babci. Może nie dokładnie taka sama, bo wszystko było pokrojone w kostkę i obficiej zalane śmietaną, ale smak pozostał.












Dla czterech osób:

  • 1/2 kg filetów śledziowych (mogą być matjasy na tackach)
  • ok. 1/2 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 2 - 3 łyżki gęstej śmietany
  • 2 - 3 łyżki gęstego jogurtu
  • pół pęczka szczypiorku  
Śledzie pokrój na 4 - 5 cm kawałki, namocz w mleku lub wodzie na ok. godzinę. Ziemniaki średniej wielkości ugotuj w mundurkach. 
Śledzie opłucz i osusz, ziemniaki obierz jeszcze ciepłe i pokrój w plastry. Cebulę pokrój w cienkie talarki. Ułóż na talerzu na przemian plaster ziemniaka, kawałek śledzia i plaster cebuli. Śmietanę wymieszaj z jogurtem, polej nie za mocno sałatkę, posyp posiekanym szczypiorkiem.

Jako ciekawostkę powiem Wam, że jadłem kiedyś chłodnik ze śledzia. Skład jak powyższa sałatka, tylko podana w mleku ze śmietaną jako schłodzona zupa. Bardzo mi smakowała!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz