poniedziałek, 15 lipca 2013

Domowe wędliny - pieczony baleron już gotowy.





Baleron nie wytrzymał do wędzenia... :-).
Postanowiłem go upiec. Wyszedł troszeczkę za słony, ale już poprawiłem proporcje soli do roztworu w przepisie.









Baleron wyjęty z zalewy umyj dokładnie, osusz, uformuj mięso na desce i obwiąż ciasno sznurkiem lub włóż do siatki wędliniarskiej.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 220 st.C.
Na patelni rozgrzej mocno olej i obsmaż szybko na dużym ogniu baleron ze wszystkich stron.
Przełóż do nagrzanego piekarnika - połóż na ruszcie, pod spodem umieść blaszkę. Piecz ok. 10 - 12 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 140 st. C i piecz mniej więcej godzinę na kilogram mięsa.

Baleron przed włożeniem 
do piekarnika...
 ... i po.











Wystudź i kosztuj do woli. Można również zjeść go na ciepło, z dowolnym sosem.



2 komentarze:

  1. Dziękuje. Czy szynka wieprzowa by się tutaj nadawała również? Jestem zachwycona przepisem :)
    Pozdrawiam
    www.basinepichcenie.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Basiu, po prostu Basiu!.
      Nada się szynka, ale może być nieco sucha, chyba, że masz taką z tłuszczykiem,a jeszcze lepiej ze skórą.
      Pozdrawiam.

      Usuń