Niedawno opowiadałem o podróży na Hvar, gdzie jadłem faszerowane cukinie.
Dzisiaj trochę inna wersja, również poznana w Chorwacji. Cukinie faszerowane z krewetkami.
Składniki (tym razem wersja na dwie osoby):
- dwie nieduże cukinie
- mały bakłażan
- 2 - 3 pomidory
- 1 - 2 cebule
- nieduża papryka
- łodyga naciowego selera
- 2 ząbki czosnku
- 1 - 2 suszone pomidory w zalewie (pokrojone na mniejsze kawałki)
- ok. 10 dag krewetek koktajlowych (użyłem mrożonych)
- oliwa do smażenia
- kilka listków bazylii
- kilka kropel soku z cytryny do krewetek
- odrobina świeżo zmielonego pieprzu - do posypania cukinii
Cukinie przekrój na połówki, wydrąż miąższ i pokrój go w kostkę.
Pomidory sparz i obierz ze skóry, następnie pokrój w kostkę. Odsącz na sicie z nadmiaru soku.
Bakłażana pokrój w centymetrowej grubości plastry, posól obficie i połóż na sitku, aby puścił sok. Po ok. 30 - 40 minutach opłucz pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój w kostkę.
Łodygę selera, cebulę i paprykę pokrój w niedużą kostkę.
Czosnek rozgnieć i posiekaj.
Na rozgrzaną oliwę wrzuć cebulę, paprykę i seler, smaż, aż się zeszklą.
Dodaj czosnek, cukinię, bakłażana i suszone pomidory. Kiedy warzywa staną się miękkie - dodaj pomidory. Smaż jeszcze chwilę (ok. 10 minut pod przykryciem). Dodaj kilka liści bazylii, krewetki i smaż jeszcze ok. 5 minut - już bez pokrywki.
Wydrążone cukinie skrop delikatnie oliwą, posyp odrobiną pieprzu, napełnij farszem i włóż do nagrzanego do 180 st. C piekarnika (lub piecz na grillu - ok. 300 st. C).
Kiedy cukinie będą upieczone (nabiorą ciemnego koloru i wyraźnie zmiękną - danie jest gotowe.
Podawaj z bagietką i białym winem.
Zebrałem paragony z zakupów - cena tego dania to ok. 16 zł / 2 - 3 osoby.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz