wtorek, 9 lipca 2013

Faszerowane cukinie - wersja z krewetkami.




Niedawno opowiadałem o podróży na Hvar, gdzie jadłem faszerowane cukinie.
Dzisiaj trochę inna wersja, również poznana w Chorwacji. Cukinie faszerowane z krewetkami.











Składniki (tym razem wersja na dwie osoby):

  • dwie nieduże cukinie
  • mały bakłażan
  • 2 - 3 pomidory
  • 1 - 2 cebule
  • nieduża papryka
  • łodyga naciowego selera
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 - 2 suszone pomidory w zalewie (pokrojone na mniejsze kawałki)
  • ok. 10 dag krewetek koktajlowych (użyłem mrożonych)
  • oliwa do smażenia
  • kilka listków bazylii
  • kilka kropel soku z cytryny do krewetek
  • odrobina świeżo zmielonego pieprzu - do posypania cukinii
Rozmróź krewetki w temperaturze pokojowej, skrop sokiem z cytryny. 
Cukinie przekrój na połówki, wydrąż miąższ i pokrój go w kostkę. 
Pomidory sparz i obierz ze skóry, następnie pokrój w kostkę. Odsącz na sicie z nadmiaru soku.
Bakłażana pokrój w centymetrowej grubości plastry, posól obficie i połóż na sitku, aby puścił sok. Po ok. 30 - 40 minutach opłucz pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój w kostkę.
Łodygę selera, cebulę i paprykę pokrój w niedużą kostkę. 
Czosnek rozgnieć i posiekaj.  

Na rozgrzaną oliwę wrzuć cebulę, paprykę i seler, smaż, aż się zeszklą.
Dodaj czosnek, cukinię, bakłażana i suszone pomidory. Kiedy warzywa staną się miękkie - dodaj pomidory. Smaż jeszcze chwilę (ok. 10 minut pod przykryciem). Dodaj kilka liści bazylii, krewetki i smaż jeszcze ok. 5 minut - już bez pokrywki.
Wydrążone cukinie skrop delikatnie oliwą, posyp odrobiną pieprzu, napełnij farszem i włóż do nagrzanego do 180 st. C piekarnika (lub piecz na grillu - ok. 300 st. C).
Kiedy cukinie będą upieczone (nabiorą ciemnego koloru i wyraźnie zmiękną - danie jest gotowe.
Podawaj z bagietką i białym winem. 


Zebrałem paragony z zakupów - cena tego dania to ok. 16 zł / 2 - 3 osoby.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz