Pożegnanie (?) lata - cukinia z podgrzybkami. Cukinia jako placek, podgrzybki w śmietanie.
Razem całkiem udany duet.
Placek z cukinii (3 - 4 osoby):
- 3 nieduże cukinie
- duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- kilka łyżek mąki
- 2 jajka
- łyżka oliwy
- pęczek koperku
- sól, pieprz - do smaku
Sos grzybowy na śmietanie:
- ok. 40 dag podgrzybków
- mała cebulka
- ząbek czosnku
- ok. 200 ml słodkiej śmietanki
- duża szczypta suszonej bazylii
- sól, pieprz - do smaku
- pół pęczka dymki do posypania
Cukinie obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Zetrzyj również cebulę i czosnek.
Dodaj dwa jajka i tyle mąki, aby po wymieszaniu powstało ciasto jak na placki ziemniaczane. Wsyp posiekany koperek, bazylię, wymieszaj i dopraw do smaku. Odstaw na ok. 15 - 20 minut, aby mąka napęczniała.
Dodałem do ciasta łyżkę oliwy, aby nie trzeba było smarować formy, w której będzie się piekło.
Po upieczeniu już wiem, że lepiej ciasto rozsmarować na większej blaszce, na papierze do pieczenia, bo z tej formy trudno je wyjąć.
Rozprowadź placek o grubości ok. 1 cm.
Rozgrzej piekarnik do ok. 220 st. C i wstaw formę. Piecz ok. 15- 20 minut i zmniejsz temperaturę do 190 - 200 stopni.
Kiedy placek zrumieni się z wierzchu i można go podważyć - jest dobry.
Ciasto takie można również smażyć tradycyjnie, jak placki ziemniaczane.
W trakcie pieczenia przygotuj sos - posiekaj drobno cebulę, zeszklij na oliwie lub oleju, dodaj pokrojone grzyby i obsmaż chwilę na dość dużym ogniu. Dodaj rozgnieciony i posiekany czosnek, wlej trochę wody i duś pod przykryciem na małym ogniu ok. 10 - 12 minut.
Odkryj, dolej śmietankę, wymieszaj i dopraw do smaku. Duś jeszcze (bez przykrycia) aż sos zgęstnieje.
Podawaj z plackiem z cukinii posypane posiekaną dymką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz