Jesienna zupa - może nie rozgrzewająca, ale w sam raz na chłodny dzień.
Sycąca, smaczna i pachnąca grzybami. Co można więcej chcieć od zupy?
Na 3 osoby:
- pół kg podgrzybków
- łyżkaoliwy lub masła
- ok. 150 ml kwaśnej śmietany
- 1,5 l wywaru warzywnego
- koperek do posypania
Grzyby oczyść i pokrój w dość duże kawałki. Podsmaż na rozgrzanym tłuszczu, podlej niewielką ilością wywaru i podduś ok. 5 minut.
Przełóż do garnka i podlej gorącym wywarem. Gotuj ok.15 - 20 minut.
Śmietankę zahartuj gorącym wywarem i dodaj do zupy. Doprowadź do wrzenia, ale już nie gotuj.
Zdejmij z ognia i utrzyj blenderem (ja zostawiłem jeszcze marchewkę z wywaru.
Podawaj posypane obficie koperkiem lub zieloną pietruszką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz