wtorek, 17 września 2013

Zupa - krem z podgrzybków.



Jesienna zupa - może nie rozgrzewająca, ale w sam raz na chłodny dzień.
Sycąca, smaczna i pachnąca grzybami. Co można więcej chcieć od zupy?











Na 3 osoby:

  • pół kg podgrzybków
  • łyżkaoliwy lub masła
  • ok. 150 ml kwaśnej śmietany
  • 1,5 l wywaru warzywnego
  • koperek do posypania




Grzyby oczyść i pokrój w dość duże kawałki. Podsmaż na rozgrzanym tłuszczu, podlej niewielką ilością wywaru i podduś ok. 5 minut.
Przełóż do garnka i podlej gorącym wywarem. Gotuj ok.15 - 20 minut.







Śmietankę zahartuj gorącym wywarem i dodaj do zupy. Doprowadź do wrzenia, ale już nie gotuj. 
Zdejmij z ognia i utrzyj blenderem (ja zostawiłem jeszcze marchewkę z wywaru.
Podawaj posypane obficie koperkiem lub zieloną pietruszką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz