Wybierz danie:
- dania główne (97)
- PIERWSZE DANIA (64)
- DIETA (26)
- Przystawki (25)
- Dodatki (24)
- desery (24)
- domowe wędliny (19)
- ŚNIADANIA (14)
- PIECZYWO (13)
- podróże kulinarne (8)
- WYROBY DOMOWE (6)
- kuchnia śląska (5)
- DLACZEGO WARTO JEŚĆ... (4)
- SOSY I DIPY (4)
- RYBY (3)
- DRÓB (2)
- Domowe przetwory (2)
- WARZYWA (2)
- pizze i foccaccie (2)
- Świąteczne (2)
środa, 11 września 2013
Ciasteczka kruche z orzechami i miodem.
Na śniadanie bułeczki fitness, ale ... Tata, będzie coś na deser?
No będzie, będzie...
Będzie znowu lodówkowy remanent, czyli recycling.
Resztki kruchego ciasta z tarty, mielone orzechy i wyskrobane z dna słoika resztki miodu.
Wszystko jest.
Kruche ciasto z lodówki rozwałkuj na cienki placek. Możesz wykroić okrągłe ciasteczka za pomocą szklanki, ale ja wykorzystałem formę na muffinki.
Wylepiłem dno formy byle jak, w pośpiechu. Włożyłem do pieca (170 st. C) na 15 minut.
W tym czasie w rondelku rozpuściłem dużą łyżkę miodu w dwóch łyżkach wody. Wsypałem do tego sporą garść mielonych orzechów, wymieszałem i gotowałem na małym ogniu ok. 15 minut - aż masa zrobiła się gęsta.
Na podpieczone "muffinki" nałożyłem masę miodowo - orzechową i wstawiłem na powrót do pieca na ok. 25 minut. Po wyjęciu (sprawdziłem, czy masa stwardniała), odstaw do wystudzenia.
Tata, jakie dobre...
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Proste a jakie ładne i smaczne. :)
OdpowiedzUsuń