Danie z akcji kulinarnej "Makaron rządzi zdrowo" - Etap I - Włochy.
Makaron cencioni - wytłaczane listki - z leśnymi grzybami i pancettą. Danie z północy Włoch, ponieważ w składzie zawiera masło zamiast oliwy.
Porcja dla 4 osób:
- ok. 40 dag makaronu (użyłem makaronu cencioni - wytłaczanych listków z dodatkiem szpinaku i karczochów, ale mogą być małe muszelki - orecchiette)
- łyżka masła
- ok. 15 dag drobno pokrojonej pancetty (użyłem polskiego wędzonego, surowego boczku)
- ok. 15 dag grzybów leśnych (tu podgrzybki)
- ok. 250 ml słodkiej smietany 18%
- 2 ząbki czosnku
- świeżo zmielony pieprz
- garść startego parmezanu
Makaron ugotuj wg przepisu na opakowaniu - al dente.
Drobno pokrojony boczek podsmaż na maśle. Kiedy się zrumieni dodaj pokrojone w cienkie plasterki oczyszczone grzyby i zgnieciony, posiekany czosnek.
Podsmaż ok. 3 - 4 minuty.
Dodaj śmietanę i dość sporo pieprzu.
Smaż na małym ogniu, aż śmietanka zacznie gęstnieć.
Dodaj starty parmezan i gotuj jeszcze, aż ser się rozpuści.
Przełóż odcedzony makaron do miski i
wymieszaj z sosem.
Podawaj z czerwonym winem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz