poniedziałek, 23 września 2013

Cencioni boscaiola (płatki makaronu gajowego)



Danie z akcji kulinarnej "Makaron rządzi zdrowo" - Etap I - Włochy.
Makaron cencioni - wytłaczane listki - z leśnymi grzybami i pancettą. Danie z północy Włoch, ponieważ w składzie zawiera masło zamiast oliwy.







Porcja dla 4 osób:

  • ok. 40 dag makaronu (użyłem makaronu cencioni - wytłaczanych listków z dodatkiem szpinaku i karczochów, ale mogą być małe muszelki - orecchiette)
  • łyżka masła
  • ok. 15 dag drobno pokrojonej pancetty (użyłem polskiego wędzonego, surowego boczku)
  • ok. 15 dag grzybów leśnych (tu podgrzybki)
  • ok. 250 ml słodkiej smietany 18% 
  • 2 ząbki czosnku
  • świeżo zmielony pieprz
  • garść startego parmezanu





Makaron ugotuj wg przepisu na opakowaniu - al dente. 








Drobno pokrojony boczek podsmaż na maśle. Kiedy się zrumieni dodaj pokrojone w cienkie plasterki oczyszczone grzyby i zgnieciony, posiekany czosnek. 
Podsmaż ok. 3 - 4 minuty.











Dodaj śmietanę i dość sporo pieprzu.
Smaż na małym ogniu, aż śmietanka zacznie gęstnieć.










Dodaj starty parmezan i gotuj jeszcze, aż ser się rozpuści.
Przełóż odcedzony makaron do miski i 
wymieszaj z sosem.
Podawaj z czerwonym winem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz