poniedziałek, 9 września 2013

Panchkraut z krupniokiem - ślonski łobiod.


Nie wszyscy ludeckowie wiycie, co to jest panchkraut, tak wom prawia: panchkraut, po innymu ciapkapusta, to jest taki szałot z kiszonyj kapusty, sztamfowanych kartofli i omasty ze szpeku. To sie jy  najlepiyj z karminadlem abo z krupniokiem. Takim łobiadym po szychcie, to żodyn hajer niy pogardzi.
Taki panchkraut to u mojyj Starki boł roz na tydzień.




Co by zrobić panchkraut potrzybujesz:

  • pół kila dobrze ukiszonyj kapusty
  • pół kila gryfnych kartofli
  • dwie łyżki szmalcu (no, jak ktoś bogaty z doma, to może być i masło)
  • ćwierć kila uwyndzonego szpeku (może być i wurszt, ale tyż musi być dobrze uwyndzony
  • ze dwa liście bobkowe
  • srogo cebula
  • ze trzi kulki ziela
  • pora kulków pieprzu
  • poł szolki mlyka


Weź kapusta, wciep jom do gorka, dodej trocha wody, liście bobkowe i wszystkie kulki. 

Ugotuj jom, co by była mieciuśko.










 


Kartofle łostrugej, i ugotuj, co by sie rozleciały.











Weź patelnia, wciep na nia pokrajano cebula, a jak zacznie skwierczeć wciep pokrajany szpek abo wurszt. Usmaż, co by w całym domu woniało.










Kartofle musisz terozki z mlykiem i z tustym gryfnie usztamfować. Co by były głodkie jak szlagzana!









Wciepej usztamfowane kartofle do łodcedzonyj kapusty, dociep do tego szpyrka z cebulom i z grajfkom wymiyszej. Jak ci mało, to dodej pieprzu, bo mo być srogi tyn panchkraut. 








Na patelnia dej trocha tustego, wciepej krupnioki i smaż pomału, żeby nie pynkły. Kiej bydom już fest wysmażone, nałóż na talyrz panchkrautu, dodej krupnioka i jydz, aż ci sie uszi zatrzynsom.
Kiej twoje roztomiłe ślubne kochanie uwidzi tako porcja, to halby piwa ci niy pożałuje!
Sczęść Boże!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz