piątek, 27 września 2013

Chłopska kartoflanka





Chłopska, bo każdy chłop ją chętnie zje i prawie każdy ją ugotuje.
Chłopska - bo warzywna, ale sycąca.
Kartoflanka - bo z ziemniaków.







Na garnek zupy (dla 5 - 6 osób):

  • 4 - 5 dużych ziemniaków
  • duża cebula
  • biała część pora
  • ćwiartka selera
  • pietruszka
  • marchewka
  • kilka pieczarek
  • 4 ząbki czosnku
  • ew. kilka plastrów boczku (niekoniecznie)
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • duża łyżka majeranku
  • duża szczypta cząbru
  • łyżeczka kminku
  • ok. 1,5 - 2 l wywaru warzywnego



Warzywa pokrój w kostkę (marchewkę, pietruszkę i seler - dość małą), por i pieczarki w plastry.
W dużym garnku o grubym dnie rozpuść tłuszcz i zeszklij na nim cebulę i por. Jeżeli dodajesz boczek - to dodaj go razem z cebulą (pokrojony w drobną kostkę). 






Dodaj ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler. Smaż na dość mocnym ogniu, aż ziemniaki zaczną przywierać do dna. Dodaj pieczarki i posiekany grubo, zgnieciony czosnek






Zalej warzywa gorącym bulionem. W przypadku braku bulionu - może być woda, ale dodaj wtedy do gotowania listek laurowy i ziele angielskie.
Zagotuj i dodaj przyprawy - roztarty w dłoni majeranek i cząber oraz kminek.
Gotuj ok. 20 minut, aż warzywa będą miękkie.
Podawaj posypane obficie zieleniną - najlepiej koperkiem lub pietruszką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz