czwartek, 19 września 2013

Omlet z chorizo



Z cyklu "szybki obiad remanentowy", bo nie było czasu ani na zakupy, ani na gotowanie.
15 minut... i po obiedzie.
Omlet z pikantną kiełbaską chorizo i posiekaną zieloną cebulką.









Dla 2 osób wystarczy:

  • 4 jajka
  • 3 - 4 łyżki mleka
  • 5 dag kiełbasy chorizo (lub np. salami)
  • pół pęczka dymki
  • 2 łyżeczki tłuszczu - np. oliwy lub masła
  • sól, pieprz - do smaku




Kiełbasę pokrój w cienkie plasterki a następnie w wąskie paski i podsmaż na odrobinie tłuszczu.
Wyjmij z patelni i odsącz na papierze kuchennym.








Jajka z odrobiną mleka ubij trzepaczka na pianę. Dopraw delikatnie solą i pieprzem - uwaga! chorizo jest pikantne!












Do tłuszczu pozostałego z kiełbaski dodaj resztę i wylej na niego ubite jajka.
Smaż, zgarniając do środka ścinającą się masę.
Kiedy całość będzie już dosyć ścięta posyp środek omleta usmażoną kiełbaską i posiekaną dymką.
Smaż, aż spód omleta będzie na tyle spieczony, że można będzie nim ruszać na patelni. 





Złóż ostrożnie na połowę, puszystą stroną do środka i podawaj.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz