Z cyklu "szybki obiad remanentowy", bo nie było czasu ani na zakupy, ani na gotowanie.
15 minut... i po obiedzie.
Omlet z pikantną kiełbaską chorizo i posiekaną zieloną cebulką.
Dla 2 osób wystarczy:
- 4 jajka
- 3 - 4 łyżki mleka
- 5 dag kiełbasy chorizo (lub np. salami)
- pół pęczka dymki
- 2 łyżeczki tłuszczu - np. oliwy lub masła
- sól, pieprz - do smaku
Kiełbasę pokrój w cienkie plasterki a następnie w wąskie paski i podsmaż na odrobinie tłuszczu.
Wyjmij z patelni i odsącz na papierze kuchennym.
Jajka z odrobiną mleka ubij trzepaczka na pianę. Dopraw delikatnie solą i pieprzem - uwaga! chorizo jest pikantne!
Do tłuszczu pozostałego z kiełbaski dodaj resztę i wylej na niego ubite jajka.
Smaż, zgarniając do środka ścinającą się masę.
Kiedy całość będzie już dosyć ścięta posyp środek omleta usmażoną kiełbaską i posiekaną dymką.
Smaż, aż spód omleta będzie na tyle spieczony, że można będzie nim ruszać na patelni.
Złóż ostrożnie na połowę, puszystą stroną do środka i podawaj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz