czwartek, 12 września 2013

Naleśnik waniliowy z ananasem.


Miał być szybki, bezkolizyjny obiad, ale się nie udało. 
Moja córka uwielbia wszelkie smaki, pod warunkiem, że są słodkie. Np. nutella z cukrem....
Cóż było robić, szpinaku na słodko nie umiem...








Ciasto:

  • szklanka mąki pszennej, pełnoziarnistej
  • szklanka piwa
  • szczypta soli
  • mała łyżeczka proszku do pieczenia
  • jajko
  • łyżka oliwy (używam elektrycznej patelni do naleśników, jeżeli korzystaz ze zwykłej, nie trzeba dodawać oliwy).
Farsz:
  • kilka plastrów ananasa (świeży)
  • serek waniliowy (1 opakowanie)
  • łyżka kwaśnej śmietany
  • cukier puder do posypania.



Zmiksuj wszystkie składniki ( w razie potrzeby dodaj maki lub wody) na dość rzadkie ciasto - o konsystencji kwaśnej śmietany.
odstaw na 15 minut, aby mąka napęczniała.
Usmaż naleśniki.








Na usmażonym naleśniku rozsmaruj serek waniliowy, połóż cienko pokrojone plastry ananasa.
Złóż na 4 części, posmaruj z wierzchu kwaśną śmietanką i posyp cukrem pudrem.
Zapiekaj ok. 10 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku (górna grzałka).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz