Miał być szybki, bezkolizyjny obiad, ale się nie udało.
Moja córka uwielbia wszelkie smaki, pod warunkiem, że są słodkie. Np. nutella z cukrem....
Cóż było robić, szpinaku na słodko nie umiem...
Ciasto:
- szklanka mąki pszennej, pełnoziarnistej
- szklanka piwa
- szczypta soli
- mała łyżeczka proszku do pieczenia
- jajko
- łyżka oliwy (używam elektrycznej patelni do naleśników, jeżeli korzystaz ze zwykłej, nie trzeba dodawać oliwy).
Farsz:
- kilka plastrów ananasa (świeży)
- serek waniliowy (1 opakowanie)
- łyżka kwaśnej śmietany
- cukier puder do posypania.
Zmiksuj wszystkie składniki ( w razie potrzeby dodaj maki lub wody) na dość rzadkie ciasto - o konsystencji kwaśnej śmietany.
odstaw na 15 minut, aby mąka napęczniała.
Usmaż naleśniki.
Na usmażonym naleśniku rozsmaruj serek waniliowy, połóż cienko pokrojone plastry ananasa.
Złóż na 4 części, posmaruj z wierzchu kwaśną śmietanką i posyp cukrem pudrem.
Zapiekaj ok. 10 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku (górna grzałka).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz