czwartek, 19 września 2013

Pizza z pikantnym salami




Ten obiad wygrała córka. Jak pizza, to pizza. Ale przynajmniej z pikantnym salami.Do tego pieczarki i mozzarella... Czemu nie, da się zjeść.
Co prawda, za mocno ją spiekłem po wierzchu, ale i tak "zeszła" ;-)






Ciasto: 

  • ok. 30 g świeżych drożdży
  • 2/3 szklanki wody
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
Sos:

  • 5 - 6 pomidorów bez skóry
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka listków bazylii
  • łyżka oliwy
Na górę:

  • 20 dag pieczarek
  • mała cebulka
  • ząbek czosnku
  • kilka plastrów pikantnego salami
  • kulka mozzarelli

Przygotuj ciasto - drożdże rozpuść w niewielkiej ilości wody (ja dodałem jeszcze pół łyżeczki cukru), odstaw na 15 minut.
Mąkę z solą przesiej do miski, dodaj drożdże, wodę i wyrabiaj ok. 10 minut, aż ciasto nie będzie się kleiło do ręki.
Posmaruj cienko oliwą i odstaw w ciepłe miejsce na 1 - 1,5 godziny, aż ciasto wyrośnie.
Rozwałkuj na cienki placek i wyłóż go na blachę do pizzy. aj mu chwilę odpocząć.




Przygotuj sos - posiekaną cebulę zeszklij na oliwie, dodaj obrane ze skóry pomidory i obrany, zgnieciony czosnek.
Duś na niedużym ogniu, aż sos zgęstnieje. Pod koniec dodaj rozdrobnione ręcznie listki bazylii.
Gotowy sos utrzyj blenderem na gładką masę.








Gotowym sosem posmaruj pizzę. 
Pieczarki podsmaż na posiekanej drobno cebulce z dodatkiem również drobno posiekanego czosnku.
Wyłóż na posmarowaną pizzę, rozkładając je równomiernie.









Na wierzchu połóż plasterki salami i cienko pokrojoną mozzarellę.
Piecz w nagrzanym do 220 stopni piekarniku (dolna i górna grzałka) ok. 20 - 25 minut.










Uwaga! w razie, kiedy góra jest już dobrze zrumieniona - wyłącz górną grzałkę, bo osiągniesz taki "efekt" jak ja. Za mocno spieczony wierzch.
Ale i tak zjedliśmy :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz