sobota, 21 września 2013

Barszcz domowy na zakwasie



Jeszcze jedna, rdzennie polska zupa. Znana już w XVI wieku. Jedno z tradycyjnych dań wigilijnych. Podawany głównie z uszkami.  W barach szybkiej obsługi wprowadzono modę na barszcz z krokietem.
U mnie będzie z tartą z kurek i suszonych prawdziwków.
Domowy barszcz na zakwasie.






Barszcz dla 4 osób:

  • zakwas domowy - ok.0,5 l - 1l
  • jarzyny na wywar - marchew, pietruszka, pół selera, por
  • 3 - 4 średnie buraki
  • ukiszone buraki z zakwasu
  • 10 g suszonych prawdziwków (niekoniecznie)
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • łyżka suszonego majeranku lub kilka gałązek świeżego
  • 3 ziarna ziela angielskiego, liść laurowy, pół łyżeczki pieprzu
  • winne jabłko



Grzyby namocz na 2 godziny w zimnej wodzie.
Następnie, w tej samej wodzie, ugotuj je do miękkości.









Nastaw wywar warzywny - obrane i pokrojone na mniejsze kawałki warzywa zagotuj w 1,5 litra wody.
Buraki umyj i upiecz w piekarniku - ok. godziny w temperaturze 200 stopni - aż będą miękkie. Ostudź i obierz. 

Buraki zetrzyj na tarce o dużych oczkach, podobnie obrane jabłko.
Wrzuć do gotującego się wywaru*.
dodaj zioła, przyprawy, obrany, zgnieciony czosnek i kiszone buraki z zakwasu.
Gotuj, aż wywar nabierze intensywnego koloru, a warzywa będą miękkie. 
Przecedź wywar do innego garnka, dolej wywar spod grzybków (grzyby zostaw do uszek lub na tartę) i zakwas. Podgrzej, ale już nie gotuj.
Ew. dopraw do smaku.  


Podaję ten barszcz z tartą z kurkami i suszonymi grzybami.
Można również z uszkami, krokietem (np. z grzybami), pierożkami itp.

* - tu lenie, takie jak ja, mogą pójść na skróty (pod warunkiem, że dodamy kiszone buraki) i porojone surowe buraki dodać od razu do warzyw.
Buraki pieczone i tarte, podobnie jak te z zakwasu poprawiają kolor zupy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz