Po sobotnim, nieco kalorycznym śniadanku - inny pomysł na tosty.
Tym razem wersja "witaminowo - zdrowo - light". Włoska bruschetta - grzanka z pomidorami, czosnkiem i bazylią.
- chleb tostowy lub ciabata
- pomidory (wychodzi ok. jednego pomidora średniej wielkości na 3 grzanki)
- duży ząbek czosnku
- garść listków bazylii
- świeżo starty parmezan
- odrobina przyprawy włoskiej
- łyżka oliwy do posmarowania tostów
Może najpierw kilka słów na temat pomidorów - pojawiły się u nas od jakiegoś czasu pomidory odmiany "bawole serce", duże, mięsiste, słodkie, idealne na sos. Takie pomidory można obrać ze skóry bez parzenia. W zasadzie składają się z samego miąższu - gniazda nasienne są w śladowej ilości.
Polecam użycie takich pomidorów.
Obrane pomidory "wyfiletuj" - wyrzuć gniazda nasienne z pestkami. Miąższ pokrój w drobną kostkę i zostaw na sitku do odcieknięcia.
Odsączone pomidory wymieszaj z czosnkiem pokrojonym w cienkie płatki, rozdrobnionymi (ręcznie) listkami bazylii i przyprawą włoską.
Kromki chleba, opieczone w tosterze lub w piekarniku, smaruj oliwą, nakładaj pomidory z przyprawami i posyp świeżo startym parmezanem.
Włóż do nagrzanego piekarnika (180 - 190 stopni, górna/e grzałki).
Zapiekaj, aż ser się rozpuści.
Podawaj ciepłe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz