niedziela, 8 września 2013

Bruschetta na niedzielne śniadanie.



Po sobotnim, nieco kalorycznym śniadanku - inny pomysł na tosty.
Tym razem wersja "witaminowo - zdrowo - light". Włoska bruschetta - grzanka z pomidorami, czosnkiem i bazylią.








  • chleb tostowy lub ciabata
  • pomidory (wychodzi ok. jednego pomidora średniej wielkości na 3 grzanki)
  • duży ząbek czosnku
  • garść listków bazylii
  • świeżo starty parmezan
  • odrobina przyprawy włoskiej
  • łyżka oliwy do posmarowania tostów

Może najpierw kilka słów na temat pomidorów - pojawiły się u nas od jakiegoś czasu pomidory odmiany "bawole serce", duże, mięsiste, słodkie, idealne na sos. Takie pomidory można obrać ze skóry bez parzenia. W zasadzie składają się z samego miąższu - gniazda nasienne są w śladowej ilości.
Polecam użycie takich pomidorów.









Obrane pomidory "wyfiletuj" - wyrzuć gniazda nasienne z pestkami. Miąższ pokrój w drobną kostkę i zostaw na sitku do odcieknięcia.





Odsączone pomidory wymieszaj z czosnkiem pokrojonym w cienkie płatki, rozdrobnionymi (ręcznie) listkami bazylii i przyprawą włoską.
Kromki chleba, opieczone w tosterze lub w piekarniku, smaruj oliwą, nakładaj pomidory z przyprawami i posyp świeżo startym parmezanem.
Włóż do nagrzanego piekarnika (180 - 190 stopni, górna/e grzałki).
Zapiekaj, aż ser się rozpuści.
Podawaj ciepłe.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz