czwartek, 12 września 2013

Naleśniki ze szpinakiem z gorgonzolą


Żona w delegacji, więc miał być szybki, smaczny i niestresujący obiadek. (nie, żeby żona mnie stresowała...).
Więc był, ale dla każdego oddzielnie. oto mój - naleśnik ze szpinakiem z gorgonzolą.







Ciasto:

  • szklanka mąki pszennej, pełnoziarnistej
  • szklanka piwa
  • szczypta soli
  • mała łyżeczka proszku do pieczenia
  • jajko
  • łyżka oliwy (używam elektrycznej patelni do naleśników, jeżeli korzystaz ze zwykłej, nie trzeba dodawać oliwy).
Farsz:

  • opakowanie szpinaku (świeży, młody, "baby")
  • 3 ząbki czosnku
  • pieprz, gałka muszkatołowa - do smaku
  • ok. 5 dag sera gorgonzola
  • dwie - trzy łyżki śmietany (kwaśna, 18%)
  • łyżka oliwy
  • łyżka startego, twardego sera.



Zmiksuj wszystkie składniki ( w razie potrzeby dodaj maki lub wody) na dość rzadkie ciasto - o konsystencji kwaśnej śmietany.

odstaw na 15 minut, aby mąka napęczniała.
Usmaż naleśniki.







Szpinak zalej wrzątkiem i blanszuj ok. 5 minut. Przepłucz zimną wodą i dokładnie odciśnij.  Wrzuć na rozgrzaną oliwę i podsmaż chwilę na niedużym ogniu. Dodaj posiekany czosnek i smaż jeszcze chwilę.
Dodaj pokruszony ser, dwie łyżki śmietany, dopraw do smaku gałką i pieprzem i smaż, aż sos zgęstnieje.


Naleśnik posmaruj szpinakiem, złóż na 4 części, posmaruj wierzch śmietaną i posyp tartym serem. Zapiekaj ok. 10 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku (górna grzałka).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz